Wat een spannende, aantrekkelijke derby moest zijn tussen de 2 Limburgse rivalen KRC Genk en STVV (St-Truiden), mondde gisteren als het ware uit in een slagveld.
De wedstrijd werd een paar keer stilgelegd om daarna een paar minuten voor de reguliere eindfluit definitief vroegtijdig af te lasten.
De reden was te zoeken bij de ”vurige” supporters van beide clubs die enerzijds de doelman bekogelden met alles en nog wat, aan de overkant werd de tribune bijna afgebroken om de spelers en supporters te lijf te gaan.
“Ach ja, je moet er niet zo zwaar aan tillen”, hoor ik al tot hier echoën.

Gezinnen met kinderen als toeschouwer in het stadion of dat het niet de eerste keer was dat dezelfde supporters in opspraak komen voor gelijkaardige problematische gedragingen is niet het einde van de wereld zeker?!

De raid op de moslimgemeenschap van vorige week omtrent het ”Salafisme-plaag”, was toch lichtjes sensationeler dan wat zich nu voordoet. Misschien omdat er toen volop gespeculeerd werd rond een gecreëerde vijand die niet gekend was door de Vlaamse niet-moslim maar evenmin door de Vlaamse moslim.
Ik moet wel zeggen dat ik, rond zes uur ‘s morgens een ‘onthutsend’ artikel verwacht had van Liliana Casagrande van HBVL.
Een zeer goed, met feiten onderbouwd, objectief artikel waarin ze een, anonieme leerkrachte uit haar hoed tovert die dan een alarmerende gedragswijziging bij supporterskinderen kon toelichten.

Wat zou de Genkse stemmenkanon Zuhal Demir hierover denken? Zou ze uitgenodigd worden door TV Limburg om vanuit haar ‘expertise’ een analyse voor te schotelen over het recidiverende Limburgse hooliganisme?

“Wat heeft Zuhal nu met voetbal te maken” ergeren ‘ik-ben-geen-racist-maar’ types en gaan al snel uit hun dak.
Wat weet Zuhal dan over het salafisme, laat staan de Islam?!

Een rapport van de Staatsveiligheid omtrent de mensenrechten lijkt mij overbodig in deze.

Het is uitkijken naar de komende woelige dagen.

Zou Chris Janssens van het VB een filmpje opnemen ergens rond het Truiense of Genkse stadion om het wederkerend probleem aan te kaarten?
Of misschien toch via FB een video, op maat van het VB en N-VA kiesspubliek, delen om het Limburgse hooliganisme uiteen te zetten.
Ik hoop dat de hetze niet wordt voortgezet met leuzen in de aard van ”grenzen moeten dicht” of ”hooligans terugsturen naar land van herkomst”.

De toekomstige Vlaams minister-president Jan Jambon zou wellicht tijdens de septemberverklaring ook zijn graantje willen meepikken. Wie weet is hij na de voetbalrellen in Limburg nog dansende moslims tegengekomen. Dat er buiten hem geen andere getuigen of bewijzen zijn, deert hem allang niet.

Allicht zal de in de 19de eeuw verstrikte rassentheorie-deskundige op ‘t schoon verdiep in heel dit debat voer vinden om zijn Vlaamse canon nog wat aan te dikken.

Persoonlijk vind ik de debatten over de moslims veel interessanter, spannender, agressiever. Ook het feit dat er een grote draagvlak bestaat binnen de samenleving, maakt het dat het langer aansleept en gekoppeld wordt aan bv. het migranten-debat of dat je je moet verantwoorden voor wat Iran, Saudi-Arabië, Boko Haram e.d. allemaal uitspoken. Heel fijn. Heel eerlijk, zeker rechtvaardig.
Of bijvoorbeeld moslimkinderen die totaal gedesoriënteerd, geestelijk verminkt terugkeren van school wegens een onschuldig ‘klasgesprek’ waarin ze klassikaal met de grond zijn gelijkgemaakt.

Het is echt uitkijken naar de komende woelige dagen!