INTERACTIEF BERINGEN
interactiefberingen@gmail.com

VERZOEKSCHRIFT

Betreft: Brand – Koolmijnlaan – 11/08/2019.

21/02/2020

Stad Beringen
T.a.v. Voorzitter van de gemeenteraad
Mijnschoolstraat 88
3580 Beringen

Geachte Burgemeester en Schepenen

De resultaten van het onderzoek naar de dodelijke brand op de Koolmijnlaan van 11 augustus 2019 zijn onlangs bekendgemaakt. Zoals we gehoopt en aangegeven hadden in ons vorig verzoekschrift, betreft de hulpdiensten geen schuld volgens het onderzoek. Gelukkig maar. Het rapport vermeldt dat het over een ingewikkeld gebouw gaat en dat de brandweer geen goed zicht had op de brand. Alle negatieve punten die tot deze resultaten leiden zijn opgenomen in het verslag. Ook zijn er in het rapport enkele tips en aanbevelingen opgenomen die tijdens de opleidingen zullen worden meegenomen zoals het invoeren van een codewoord, ontwikkelen van warmtecamera’s, plaatsen van lichtbronnen aan de uitgangen van gebouwen, gebruik van een white board en doorgeven van het tijdsverloop. Het is duidelijk dat men lessen heeft getrokken uit deze tragische brand met dodelijke slachtoffers.

Nu komt onze vraag aan jullie. Welke lessen heeft het stadsbestuur hieruit getrokken en welke maatregelen zullen de stadsdiensten nemen om preventief op te treden zodat we in de toekomst geen herhalingen meemaken ? (vraag)

We zijn overtuigd dat indien het stadsbestuur na de verschillende inbraken en branden voorafgaand aan de fatale brand, accuraat en adequaat had opgetreden we geen rouwregister hoefden op te zetten.

Gelieve dit onderwerp bij de eerstvolgende gemeenteraad op de agenda te plaatsen.

Met vriendelijke groeten

INTERACTIEF BERINGEN